NC-office

Antigua

ECO-TOURIST LUXURY RESORT | English Harbour | Antigua | 2012

The project is an Eco-Tourism Resort located within the volcanic Southwest region of Antigua, specifically in the yachting region of English Harbour. The highest emphasis was placed on the development of a project that would be ecological and environmentally sustainable. This was achieved by a sensitive design approach which complements the natural resources of the site as well as through the restoration and rehabilitation of degraded areas of the site. The project proposes to preserve and enhance ecological processes through a variety of measures such as: reforestation, recovery of native flora and fauna, sustainable storage and distribution of water, the protection and re-establishmentment coastal eco-systems. Architecturally the project seeks to develop features which complement and enhance the beauty of the natural landscape of English Harbour. The focus was to be sensitive to heritage resources and to preserve the scenic beauty of the hillside views. The steep topography allowed for an opportunity to investigate sectional complexity in the placement of the various program structures.

Upon arrival to the resort the visitor is presented with a structure which minimally frames the panoramic view through a simple opening on the façade. As one enters the reception space the building opens up in a perspectival manner with tiered floor levels embracing the full view of the sea. The architectural intention for the main building is to create a welcoming space that provides shelter from the sun at various degrees of shade, allowing the visitor to decide what would be the most relaxing environment for them. The main building interior program consists of a reception area, bar/lounge and restaurant with live entertainment, poolside dining, business center/ library, gym and a small retail space. The exterior deck consists of an infinity edge pool and wrap-around lounging, pool cabanas, and garden areas. The spa is located a few steps from the main building in a more secluded area, designated for massage, yoga, steam/sauna and other spa-related activities.

The private cottage is over 600 sf and made of environmentally friendly greenheart wood, stained in colors that complement and enhance the natural surroundings of the site.The cottage is composed of high ceilings, clerestory windows, sliding shutter doors and windows. The shutter doors and windows open and close, allowing the space to feel completely open to the views or closed for various degrees of privacy.  The interior space of the cottage consists of an air conditioned bedroom area with a large king size bed mini bar and desk. The bathroom and dressing area allow for private relaxation within the sunken tub and large shower. Natural light is designed to enter into the bathroom through two windows that are discrete and provide views to the landscape.The cottage exterior takes advantage of the panoramic sea view through the incorporation of a wrap-around verandah with a sunbathing / lounging area and private plunge pool.

The garden villa is aligned with the topography to optimize desirable views from all rooms of the home. The villa is composed of three distinct areas; the master suite, the great room, and the guest bedrooms. The master suite level consists of a spacious master bedroom, his and hers closets, master bathroom and gym, as well as a private outdoor deck accessed from the master suite overlooking the garden and the sea. The great room includes a tiered open living, dining, and kitchen with operable sliding doors that open onto the outdoor pool deck. Aligned with the kitchen level, the floor extends onto the pool deck with a proper outdoor kitchen alongside the pool jacuzzi.  The guest bedroom level has two bedrooms and shared bathroom overlooking the courtyard garden.